Közös döntés

A demokrácia akkor működik igazán, ha részt veszünk benne. Itt az ideje, hogy közös ügyeinkben valóban közösen hozzunk döntéseket!

A közösségi gyűlések pontosan erről szólnak: az állampolgárok közvetlen részvételével nem csak azt mutatják meg a döntéshozók számára, hogy mit gondol, mit akar valójában a közösség, hanem az egymás iránti és a közintézményekkel kapcsolatos bizalmunkat is erősíti – így hatékonyabban tudunk szembenézni az igazán fontos problémákkal.

Döntsünk együtt!

Olvass tovább

Miért van szükség közösségi gyűlésre? Mi jellemzi?

Igazságos

A résztvevőket véletlenszerűen választjuk ki, ugyanakkor biztosítjuk, hogy ne csak hasonló hátterű polgárok vegyenek részt a gyűlésen. A kiválasztás így nem csak igazságos, de biztosítja a sokszínűséget is.

Átlátható

Mivel a rétegzett kiválasztás és a közösségi gyűlés folyamata nyitott és átlátható, kizárjuk annak a lehetőségét, hogy egyes érdekcsoportok aránytalanul befolyásolják a közös döntést. Egy közösségi gyűlés a mindennapi emberekről szól.

Átgondolt javaslatokat tesz lehetővé

Mielőtt meghallgatjuk egymás véleményét és döntünk, az adott téma ismert és elismert, független szakértői segítenek abban, hogy megismerjük a kérdéses problémát, és átgondolt, felelős eredményre, javaslatokra jussunk.

Közösségi

Szakértők és facilitátorok segítik a résztvevőket abban, hogy odafigyeljenek egymásra és megismerjék a lehetséges megoldások előnyeit és hátrányait. De a döntést az állampolgároknak kell meghozniuk, közösen!

Erős üzenet

Mivel a döntés vagy javaslat egy közös egyeztetési folyamat eredménye, az így kialakuló megegyezés erős és hiteles üzenetet küld a politikusoknak és más döntéshozóknak: kiderül, hogy mit akarnak valójában az emberek. 

Hatékony

A közösségi gyűlések módszere az egyik leghaladóbb, leginnovatívabb demokratikus kezdeményezés, és sikerét már most is világszerte számos példa bizonyítja.