Mit jelent az Európai Unió részének lenni, milyen elvárásai vannak a Budapesten élőknek, milyen szerepe legyen ebben a Fővárosi Önkormányzatnak? Mik legyenek Budapest prioritásai, mi a sajátos szerepe, helye fővárosunknak az Európai Unióban?

2021 decemberében és 2022 januárjában zajlott a második budapesti közösségi gyűlés, amelyet a Fővárosi Önkormányzat az Eötvös Loránd Kutatóhálózat Társadalomtudományi Kutatóközpont részvételével és koordinációjával szervezett meg. A fővárosi közösségi gyűlés a 2021 tavaszán kezdődött Konferencia Európa jövőjéről című rendezvénysorozat keretében zajlott. 

A közösségi gyűlésen 40 fővárosi lakos vehetett részt. Megbeszéléseik előtt szakértőket hallgattak meg, akiknek különböző nézeteik vannak az EU előtt álló kihívásokról, illetve arról, hogy milyen lehetőségei vannak Budapestnek és a Fővárosi Önkormányzatnak ezekkel kapcsolatban.

A közösségi gyűlést két hétvégén, hibrid (online és jelenléti) formában rendezték meg, részben a Főpolgármesteri Hivatal épületében, 2021 decemberében és 2022 január elején.

A kiválasztás úgy történt, hogy a közösségi gyűlés kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint leképezze a 18 éven felüli budapesti lakosságot, emellett a vélemények sokszínűségének biztosítása érdekében a jelentkezéskor küldött kérdőívre adott válaszokat is figyelembe vették.

A Civil Rádió podcastja a második budapesti közösségi gyűlésről (Budapest Európában)