2021 decemberében és 2022 januárjában zajlik a második budapesti közösségi gyűlés, amelyek a Fővárosi Önkormányzat az Eötvös Loránd Kutatóhálózat Társadalomtudományi Kutatóközpont részvételével és koordinációjáva szervez meg.

2021 tavaszán kezdődött el az Európai Unióban a Konferencia Európa jövőjéről című rendezvénysorozat. Ehhez csatlakozik a fővárosi közösségi gyűlés, amelynek célja az Európai Unió előtt álló kihívások és a főváros szempontjából kiemelten fontos feladatok megvitatása.

Mit jelent az Európai Unió részének lenni, milyen elvárásai vannak a Budapesten élőknek, milyen szerepe legyen ebben a Fővárosi Önkormányzatnak? Mik legyenek Budapest prioritásai, mi a sajátos szerepe, helye fővárosunknak az Európai Unióban?

Az, hogy milyen változások történnek majd Budapesten, azon múlik, hogy milyen célokat tűz ki a főváros, és azokat hogyan valósítja meg. A Fővárosi Önkormányzat a közösségi gyűlésen születő javaslatokat, ajánlásokat nyilvánossá teszi majd a Future of Europe konferencia keretében, illetve amiben lehetséges, beépíti azokat saját döntéseibe.

A közösségi gyűlésen 40 fővárosi lakos vehet részt. Beszélgetéseken vesznek részt, szakértőket hallgatnak meg, akiknek különböző nézeteik vannak az EU előtt álló kihívásokról, illetve arról, hogy milyen lehetőségei vannak Budapestnek és a Fővárosi Önkormányzatnak ezekkel kapcsolatban.

A közösségi gyűlést két hétvégén, hibrid (online és jelenléti) formában rendezik meg, részben a Főpolgármesteri Hivatal épületében, az V. kerület, Városház utca 9-11. címen, 2021. december 4-5-én és 2022. január 8-9-én.

A kiválasztás úgy történik, hogy a közösségi gyűlés kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint leképezze a 18 éven felüli budapesti lakosságot, emellett a vélemények sokszínűségének biztosítása érdekében a jelentkezéskor küldött kérdőívre adott válaszokat is figyelembe veszik.