Ön is aláírja a támogató nyilatkozatot?

Írja alá most!

Miért van szükség egy országos közösségi gyűlésre Magyarország jövőjéről?

• Mert fontos, hogy végre egy asztalhoz üljünk, és mert a közösségi gyűlés az esélyegyenlőség figyelembevételével biztosítja a beleszólás lehetőségét az állapolgárok számára, hogy mindenki hallathassa a hangját;

• mert hatékony és széles társadalmi támogatottságú ajánlásokra, döntés-előkészítésre ad lehetőséget;

• mert áthidalja az ellentéteket, miközben tiszteletben tartja az ellentétes véleményeket, közösségépítő és innovatív; 

• mert reprezentatív, és ezzel legitimitást, hitelességet ad a döntéseknek, és mert olyan dolog, amiben az emberek bíznak, hiszen a döntéseket hozzájuk hasonló emberek hozzák.

Mi is az a közösségi gyűlés?

A közösségi gyűlés egy adott közösség tagjainak legalább 40, de akár 100-200 fős, reprezentatív csoportja, akiket véletlenszerűen, sorsolással választanak ki a jelentkezők közül, ügyelve arra, hogy a résztvevő csoport összetétele hasonló legyen a teljes közösségéhez. A gyűlés résztvevői előre meghatározott kérdéseket tárgyalnak meg. Ilyen gyűlésre sor kerülhet helyi vagy országos, de akár nemzetközi szinten is.

A résztvevők először informálódnak a témáról, megismerik a tényeket, meghallgatják különböző szakértők és érdekcsoportok álláspontját, majd facilitátorok segítségével, egymás véleményét is megismerve, közösen mérlegelik a különböző megoldási lehetőségeket, a gyűlés végére pedig javaslatokat fogalmaznak meg a döntéshozóknak.

Itt olvashatja el rövid összefoglalónkat, és tudhat meg még többet a közösségi gyűlések működéséről.

Aláírók

Momentum Mozgalom

Jámbor András, az Egységben Magyarországért (az ellenzéki pártok) közös jelöltje Józsefvárosban és Ferencvárosban, a 6-os választókerületben

Kiss Alexandra, részvételiségi munkatárs, Főpolgármesteri Hivatal, Budapest

Oross Dániel, tudományos munkatárs, Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK PTI)

Juhász Veronika, MKKP, önkormányzati képviselő, Budapest II. kerület

Ferenczi István, LMP, önkormányzati képviselő, Kispest

Dóczi Péter, elnökségi tag, Alternatíva Párt

Anderlik Csaba, Babos Barbara, Balogh Martin, Batki Lóránt, Berkó Sándor, Berta Balázs, Csatlós Márton, Csizmadia Márk, Fehér Ágoston, Fekete Márton, Fogarasi István, Hajdu Loránd, Horváth Gábor, Király Rudolf, Krizsán Raul, Makleit Erzsébet, Makleit Tibor, Markovich Dániel, Molnár Sándor, Németh Attila, Ottlik DomonkosPál Bence, Regenhart Ágnes, Sárkány Tamás, Simándi Szelim, Simon Tamás, Stribik Eszter, Szabó Bertalan, Szalóki Margit, Szikszai László, Temesvári Nóra, Tóth Irén, Tóth Szilvia, Varga Gabriella, Vass Csaba, Zsoldos Gábor

Az ellenzéki pártok közös programjának 1.5 (Partnerségben a civil szervezetekkel) alfejezete tartalmazza, hogy az összefogás támogatja a közösségi gyűlések szervezését.

Aktív állampolgárság 

Kiemelten fontosnak tartjuk az aktív állampolgárságot, a rendelkezésünkre álló eszközökkel erősítjük a közügyekben való részvételt és a társadalmi szerepvállalás minden formáját. Ösztönözzük az olyan demokratikus részvételi formák megerősödését, mint amilyen például a közösségi gyűlés, a részvételi költségvetés, továbbá a helyi és országos konzultáció.

Kit kérünk a támogató nyilatkozat aláírására?

A támogatás aláírását kértük a parlamenti képviselőktől és a legesélyesebb jelöltektől, és megkeresünk minden jelentős politikai pártot is, hogy támogassák egy országos közösségi gyűlés szervezését, és vegyék fel ezt választási programjukba.

Mindenki támogatását kérjük, aki szerint fontos a demokrácia és a valódi beleszólás lehetősége – hogy minden magyar állampolgár helyet kaphasson a tárgyalóasztalnál, és megbeszélhessük a mindannyiunkat érintő ügyeket.

„Nagyon jó! A szakértőket meghallgatva ésszerűbben tudunk véleményt alkotni. Ez a demokráciának egy magasabb szintje.” (Fókuszcsoportos beszélgetésünk kormánypárti résztvevője, 2021. december)

„Nagyon jó, hogy véletlenszerűen választják ki az embereket. Hogy a befolyásolás így egy kicsit háttérbe szorul. (Fókuszcsoportos beszélgetésünk kormánypárti résztvevője, 2021. december)

Reménnyel tölt el, hogy ha egy ilyen elindul, mégis lesz egy újfajta Magyarország.” (Fókuszcsoportos beszélgetésünk ellenzéki résztvevője, 2021. december)

Ön is aláírja a támogató nyilatkozatot?

Írja alá honlapunkon!